De 15 meest gestelde vragen over Sigaren
De 15 meest gestelde vragen over sigaren
27 Juli 2027
1. Welke modellen sigaren zijn er?
Alle modellen hebben eigen rook- en smaakeigenschappen. Dat komt doordat de fabrikanten binnen elk model werken met verschillende melanges, samengesteld door de melangeur. Deze melanges bepalen samen met het om- en dekblad de smaakkarakterstiek. Er zijn 7 belangrijke sigarenmodellen die in Nederland populair zijn. Van klein tot groot zijn dat: Cigarillo of sprietje, Tuitknak, Senoritas, Short Corona, Panatella, Corona, Churchill.
2. Welke sigaar is het beste voor beginners?
Verstandig is te kiezen voor een model dat bij u past, dat lekker in de hand ligt en waarmee u gezien wilt worden. Bij een beginnende sigarenroker is het raadzaam minimaal een senoritasmodel te adviseren. Dit model is over het algemeen zachter van smaak dan de kleinere cigarillo. Hoe dikker de sigaar, hoe zachter de smaak.
3. Welke sigaar rook ik op welk moment?
Eigenlijk kan (bijna) iedere sigaar worden gerookt op ieder moment. Wel is het zo dat de beschikbare rooktijd meer en meer een rol gaat spelen in het leven van een sigarenroker. Juist daarom zijn er tegenwoordig de zogenaamde short corona sigaren; een model iets dikker dan de cigarillo, slanker dan de senoritas, met een rooktijd van ongeveer 25 minuten. Veel sigarenrokers beginnen de dag met een kleiner model en eindigen de dag met een mooie corona.
4. Wat zijn short-, medium- en longfiller sigaren?
Van oudsher heb je twee typen sigaren, namelijk shortfillers en longfillers. Het verschil zit in het binnengoed. Nederlandse sigaren behoren vrijwel allemaal tot de shortfillers. Men gebruikt hiervoor een binnengoedmelagne, gemaakt van kleine stukjes tabak, afkomstig uit (vele) verschillende landen. Hier omheen wordt een omblad gewikkeld waarna de sigaar wordt afgewerkt met een dekblad.
Longfillers worden veelal gemaakt in Midden- en Zuid-Amerika, in landen als Cuba, Honduras, Nicaragua en niet te vergeten de Dominicaanse Republiek. Hier worden met de hand lange stroken tabak in elkaar gerold. Daarna worden deze voorzien van een omblad en een dekblad. Een ambachtelijke sigaar dus. Tegenwoordig populair is de mediumfiller. Dit type sigaar is gemaakt van de restanten van de bladeren die gebruikt worden voor longfillers. De sigaren zijn handgemaakt en voordelig in prijs.
5. Wat zegt de kleur van een sigaar over de smaak?
Heel weinig. Veel mensen denken dat een sigaar met een donker dekblad uit Brazilië een zware sigaar is. Niets is minder waar. Braziliaanse tabak heeft een iets zoetig en wat zachter karakter. Het spreekt een grote groep rokers aan.
6. Hoe is een sigaar opgebouwd?
Een Nederlandse sigaar bestaat uit drie bestanddelen: het binnengoed, het omblad en het dekblad. Het binnengoed bestaat uit verschillende tabakken, vaak wel tien soorten, waaronder Indonesische, Braziliaanse en Cubaanse tabak. Om het binnengoed wordt een omblad gewikkeld om de melange bij elkaar te houden. Het omblad en binnengoed samen noemt men het ‘bosje’.
De smaak van de sigaar wordt uiteindelijk bepaald door het bosje (de combinatie van binnengoed en omblad) en, als finishing touch, het dekblad, welke een belangrijke bijdrage levert aan het karakter van de sigaar.
7. Waar komen de beste tabakken vandaan?
Traditioneel komen de beste tabakken voor het maken van sigaren uit Indonesië, Cuba en Brazilië. Ook in landen als Honduras, Nicaragua, Kameroen, Ecuador en de Dominicaanse Republiek worden tegenwoordig goede tabakken verbouwd. Per land zijn er vele verschillende kwaliteiten. Indonesië staat bekend om zijn tabakken van Sumatra en Java.
Per plantage kunnen de kwaliteiten afwijken. Tabak is een natuurproduct en afhankelijk van het klimaat, de bodemgesteldheid en de zorg die eraan wordt besteed. Het is de kunst van de melangeur om de juiste partijen tabak in te kopen en daarmee de smaak van de sigaar in balans te houden.
8. Is een handgemaakte sigaar lekkerder?
Dat hoeft niet. Een handgemaakte sigaar van slechte tabakken, zal altijd een slechte sigaar blijven. Een handgemaakte sigaar is emotie. Door de mechanisering in de sigarenindustrie is de kwaliteit van de sigaren constanter geworden. Zo kon het vroeger zijn, dat men op een slechte dag wat slappere handen had en andere sigaren smaakte dan anders.
Machines hebben hier geen last van, zij maken de sigaar altijd hetzelfde. Toch vraagt een machine om diepgewortelde kennis van het product. Tabak is immers een natuurproduct en daarmee nooit voorspelbaar. Het is de kunst om de machine zo goed mogelijk samen te laten werken met de tabak.
9. Wanneer rook ik een sigaar?
Niet. Een sigaar rookt men immers niet, die geniet men. Bij weinig tijd, wordt er vaak gekozen voor een cigarillo. Is er meer tijd, dan is een senoritas of corona zeer geschikt.
10. Moet ik een sigaar eerst knippen?
Aan de meeste Nederlandse sigaren hoeft u niets meer te doen. Deze worden afgeleverd met een mondeinde dat gereed is om te genieten. De meeste longfiller sigaren moeten echter nog wel geknipt worden om het rookkanaal vrij te maken. Maak eerst het mondeinde met de lippen vochtig. De knipper of het mesje doet dan beter zijn werk en u voorkomt dat stukjes tabak mee naar binnen worden getrokken. Ook boren en het knippen met een V-cutter behoren tot de mogelijkheden.
11. Hoe steek ik een sigaar aan?
Hierover worden de wildste verhalen verteld. We zullen ze u besparen. Een paar zaken verdienen echter wel de aandacht: een sigaar is een natuurproduct en daardoor zeer gevoelig voor luchtjes. Steek een sigaar nooit aan met een benzineaansteker (walm), een kaars(vet) of een lucifer waarvan de zwavel nog niet volledig is opgebrand. Een gasaansteker is ideaal, daar komt immers geen geur van vrij. Kortom, een neutrale vlam dus.
Draai de sigaar onder een hoek van 45 graden rond boven de vlam, zodat het vuureinde gelijkmatig kan ontbranden. Vooral voor grotere sigaren is dit zeker belangrijk.
Ja en dan het cederhoutje: meer ritueel dan effectief, maar het heeft enige invloed. Nadeel is wel, dat brandend cederhout nogal wat asresten geeft.
Sommige genieters blazen nog even krachtig naar het vuureinde om zich te overtuigen dat de sigaar gelijkmatig brandt. Dat mag als men dat wil, maar nodig is het niet.
12. Hoe rook ik het beste een sigaar?
U geniet het meest van een sigaar als u ontspannen kunt roken, rustig en met kleine trekjes. De sigaar wordt dan niet heet en hij smaakt het best. De as van de sigaar heeft een verkoelende en dus ook gunstige werking op de smaak. Niet iedere keer naar de asbak dus, maar laat het rustig zitten. De rook laat u even in de mond circuleren, u proeft er als het ware van en blaast het in kleine wolkjes rustig uit. Niet inhaleren, u proeft immers met mond en neus!
13. Hoe maak ik een sigaar uit?
Leg hem in de asbak en de sigaar dooft vanzelf, rustig en zonder overlast. Een sigaar gaat ruiken als u hem uitdrukt en dat verdient hij niet.
14. Hoe bewaar ik sigaren het best?
Nederlandse sigaren worden door de fabrikanten rookklaar afgeleverd. Een probleem kan echter bij de roker thuis ontstaan in de wintermaanden, wanneer de woning door het gebruik van centrale verwarming te droog wordt. Sigaren die lang in huis liggen kunnen dan uitgrogen. Ze worden stijf en bros. Het is dan aan te bevelen de vochtigheidsgraad in huis te verhogen of de sigaren naar een vochtigere plek te brengen. Voor shortfillers is de ideale luchtvochtigheid rond de 60%. Longfiller sigaren dienen altijd onder vochtige omstandigheden te worden bewaard in een humidorkist of - kamer. Dit zijn speciale kisten of kamers waar de luchtvochtigheid altijd zo'n 70% dient te zijn. Wanneer dit niet zo is, drogen deze sigaren uit en verliezen ze hun smaak.
15. Zijn er speciale mannen- en vrouwen- sigaren?
Gelukkig niet! Een sigaar kan door iederen genoten worden.